Producent: | Dr. Oetker |
Waga brutto: | 76 g |
Opakowanie: | Torebka |
Rozmiar opakowania | 72 g |
Galaretka w proszku, smak owoców leśnych.
Przepis na:
Kakaowa kostka owoce leśne
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 60 ml oleju
- 140 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
Krem owoce leśne:
- 1 opak. Galaretki o smaku owoców leśnych Dr. Oetkera.
- 150 ml wody
- 250 g mieszanki owoców leśnych (mrożonych lub świeżych)
- 20 g cukru pudru
- 400 ml schłodzonej śmietanki min. 30 % tł.
Galaretka z owocami:
- 400 g mieszanki owoców leśnych (mrożonych lub świeżych)
- 750 ml wody
- 2 opak. Galaretki o smaku owoców leśnych Dr. Oetkera
Sposób przygotowania:
Biszkopt kakaowy: Formę o wymiarach 33 cm x 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170°C. Jajka utrzyj z cukrem, następnie cienką strużką wlewaj olej, ciągle mieszając. Wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawaj suche składniki do masy w 2 turach, delikatnie wymieszaj za pomocą silikonowej szpatuły. Gotowe ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Następnie odstaw ciasto do całkowitego ostudzenia i przekrój wzdłuż na pół.
Krem owoce leśne: Galaretkę rozpuść w zagotowanej, gorącej wodzie. W garnku zagotuj owoce leśne. Odstaw garnek, dodaj rozpuszczoną galaretkę i zblenduj. Pozostaw do przestudzenia. Ubij na sztywno schłodzoną śmietankę razem z cukrem pudrem. Do owoców dodaj ubitą śmietankę i dobrze wymieszaj. Krem przełóż na jeden blat ciasta kakaowego przykryj go drugim i delikatnie dociśnij. Odstaw do lodówki.
Galaretka z owocami: Galaretki rozpuść w zagotowanej, gorącej wodzie. Następnie dodaj mieszankę owoców leśnych. Gdy galaretka zacznie tężeć rozprowadź ją po wierzchu ciasta i odstaw do całkowitego stężenia do lodówki na około 3-4 godziny.
Więcej przepisów na oetker.pl
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
1. Zagotuj wodę i odmierz 500 ml.
2. Zawartość torebki wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia (nie gotuj).
3. Galaretkę wlej do salaterek i po wystudzeniu wstaw do lodówki do stężenia. Możesz też zalać owoce wystudzoną galaretką.
W czasie upałów oraz by uzyskać kostki użyj mniej wody. Pamiętaj, że świeże owoce kiwi i ananasa uniemożliwiają tężenie galaretki.
Zalecenia dla alergików
Dodatki
Wartość odżywcza po przyrządzeniu 100 g | Wartość odżywcza po przyrządzeniu 1 porcja = 143 g | (%*) | |
Energia | 208 kJ | 297 kJ | 4 % |
Energia | 49 kcal | 70 kcal | 4 % |
Tłuszcz | 0 g | 0 g | 0 % |
w tym Kwasy Nasycone | 0 g | 0 g | 0 % |
Węglowodany | 10 g | 15 g | 6 % |
w tym Cukry | 10 g | 15 g | 17 % |
Białko | 1,7 g | 2,4 g | 5 % |
Sól | 0,01 g | 0,02 g | <1 % |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). | |||
4 porcje po 143 g |
Spis składników odżywczych na przodzie opakowania
Na porcję: 1 porcja (143 g) po przyrządzeniu
Energia w 100 g 208 kJ / 49 kcal
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Rozmiar opakowania: 72 g
Waga brutto: 76 g
Wymiar
Wymagana wysokość na półce - 162 mm
Wymagana szerokość na półce - 112 mm
Wymagana głębokość na półce - 9 mm
Rodzaj opakowania: Torebka
Adres producenta | Adres zwrotny |
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15, 80-339 Gdańsk |
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15, 80-339 Gdańsk Serwis Konsumenta tel.: 585 111 001 opłata zgodna z cennikiem operatora serwis@oetker.pl www.oetker.pl |
Języki na opakowaniu