Producent: | Celiko |
Waga brutto: | 206 g |
Opakowanie: | Torebka |
Rozmiar opakowania | 200 g |
Koncentrat ciasta drożdżowego w proszku - do przygotowania słodkich ciast drożdżowych - ciast z owocami, bab i babeczek, drożdżówek, pączków, racuchów.
Przygotować do ciasta drożdżowego z owocami i kruszonką:
Ciasto: 1 opakowanie koncentratu ciasta drożdżowego, 2 jaja, 150 ml mleka, 30 g oleju lub roztopionego masła, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, owoce.
Kruszonka: 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 1 łyżka mąki ryżowej, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżeczka oleju lub roztopionego masła.
Przygotować do drożdżówek z budyniem waniliowym:
Ciasto: 1 opakowanie koncentratu ciasta drożdżowego, 2 jaja, 100 ml mleka, 30 g oleju lub roztopionego masła, 1 łyżeczka cukru wanilinowego.
Budyń waniliowy: 1 opakowanie budyniu bezglutenowego, 450 ml mleka.
Kruszonka: 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 1 łyżka mąki ryżowej, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 1 łyżeczka oleju lub roztopionego masła.
Przygotować do racuchów z jabłkiem
1 opakowanie koncentratu ciasta drożdżowego, 1 jajo, 160 ml mleka, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 duże jabłko, olej do smażenia.
Wykonanie ciasta drożdżowego z owocami i kruszonką:
1. Do miski przesiej koncentrat ciasta, dodaj cukier wanilinowy, wbij jaja i wlej ciepłe mleko o temperaturze max. 30°C.
2. Wyrabiaj mikserem ok. 3 min (ręcznie, aż będzie gładka, jednolita, błyszcząca masa).
3. Wlej tłuszcz i wyrabiaj jeszcze ok. 2 min.
4. Ciasto przełóż do foremki (średnica ok. 20 cm) nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min.
5. Z podanych składników zagnieć kruszonkę.
6. Na cieście rozłóż owoce i posyp kruszonką.
7. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika, piecz w temp. 180°C, około 30 min.
8. Gotowe ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Wykonanie drożdżówek z budyniem waniliowym:
1. Do miski przesiej koncentrat ciasta, dodaj cukier wanilinowy, wbij jaja i wlej ciepłe mleko o temperaturze max. 30°C.
2. Wyrabiaj mikserem ok. 3 min (ręcznie, aż będzie gładka, jednolita, błyszcząca masa).
3. Wlej tłuszcz i wyrabiaj jeszcze ok. 2 min.
4. Gotowe ciasto urywaj małymi porcjami, następnie formuj kulkę i układaj na nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem blaszce, pamiętając o odstępach (ciasto wyrośnie).
5. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20-25 min.
6. Ugotuj budyń na gęsto i pozostaw do wystudzenia.
7. Z podanych składników zagnieć kruszonkę.
8. Na środek połóż łyżeczkę budyniu i posyp kruszonką.
9. Drożdżówki włóż do nagrzanego piekarnika, piecz w temp. 160°C, około 20 min.
10. Gotowe drożdżówki można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Wykonanie racuchów z jabłkiem:
1. Do miski przesiej koncentrat ciasta, dodaj cukier wanilinowy, wbij jaja i wlej ciepłe mleko o temperaturze max. 30°C.
2. Wyrabiaj mikserem ok. 3 min (ręcznie, aż będzie gładka, jednolita, błyszcząca masa).
3. Zetrzyj jabłko na tarce, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
4. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min.
5. Rozgrzej tłuszcz na patelni.
6. Ciasto nabieraj łyżką i kładź na patelni. Smaż do momentu aż racuchy będą miały złoty kolor z dwóch stron.
7. Usmażone odkładaj na papierowy ręcznik w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
8. Gotowe posyp cukrem pudrem.
Zapraszamy do zapoznania się z przepisami na stronie www.celiko.com.pl zakładka: Przepisy na wypieki bezglutenowe.
Polecamy bezglutenowy batonik 37 kcal!
www.frupp.pl
Produkujemy artykuły bezglutenowe od 1982 r.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zalecenia dla alergików
w 100 g koncentratu | |
Wartość energetyczna | 1496 kJ / 357 kcal |
Tłuszcz | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
Węglowodany | 85 g |
w tym cukry | 20 g |
Białko | 1,5 g |
Sól | 0,27 g |
Rozmiar opakowania: 200 g
Waga brutto: 206 g
Wymiar
Wymagana wysokość na półce - 221 mm
Wymagana szerokość na półce - 146 mm
Wymagana głębokość na półce - 16 mm
Rodzaj opakowania: Torebka
Adres producenta | Adres zwrotny |
Celiko S.A. ul. św. Antoniego 71 61-359 Poznań PL |
Celiko S.A. ul. św. Antoniego 71 61-359 Poznań PL tel. 61 871 27 00 www.celiko.com.pl serwis konsumenta: serwis@celiko.com.pl |
Języki na opakowaniu
Cechy: